Culoarea naturală a părului este determinată de pigmentul natural numit melanină. Există două tipuri distincte de melanină: eumelanină şi fenomelanină, iar raporturile dintre aceşti doi pigmenţi determină culoarea părului.
Eumelanina poate fi împărţită în două nuanţe: negru şi maro. Astfel, cu cât părul tău conţine mai multă eumelanină, cu atât el este mai închis la culoare.
Fenomelanina reglează roşeaţa părului, într-un mod similar cu cel în care eumelanina controlează cât de închisă este culoare părului. Cu cât părul are mai multă fenomelanină, cu atât el va avea o nuanţă mai aproape de roşu. Totuşi, dacă părul are o cantitate mare de eumelanină, dar şi un nivel crescut de fenomelanină, nuanţele de roşu nu vor putea fi observate uşor.
Cantitatea exactă de eumelanină şi fenomelanină depinde de ce gene sunt activate sau dezactivate. Astfel, având în vedere că expresiile genelor responsabile pentru culoarea părului nu sunt constante de-a lungul întregii vieţi, unii copii experimentează o schimbare a culorii părului.
În general, copiii care au păr închis la culoare se vor bucura de aceleaşi nuanţe şi la maturitate. În schimb, unii dintre copiii care au păr blond vor observa că în jurul vârstei de 10 ani, părul lor capătă o culoare mai închisă.
Motivul, indică unele cercetări, este acela că odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de eumelanină din păr creşte. Totuşi, momentan nu s-a descoperit de ce se înregistrează această creştere a nivelului de eumelanină odată cu trecerea anilor.
Sursa: LiveScience